Zaczęło się od Warzywniaka, który otworzyła żona Pana Piotra, zainspirowane nim stoisko na BioBazarze powstało 12 lat temu. Przy pierwszych edycjach naszego ekologicznego targu Zielony Stragan już się wystawiał z warzywami i owocami od polskich producentów. Z czasem asortyment się poszerzał, wzbogacił się o owoce południowe i importowane warzywa. Tym, z czym dziś wielu kojarzy stoisko, jest nabiał – fantastyczne twarogi, masła i sery od Mariana Nowaka, sery francuskie i włoskie. Są tacy, którzy majowe masło z Gospodarstwa Mariana Nowaka kupują kilogramami, by je zamrozić i zachować ten smak na dłużej – wiosną mleko jest najlepsze z prostego powodu – pastwiska są bujne i soczyste, a to przecież podstawa krowiej diety. Na Zielonym Straganie dostaniecie też rzadko dostępne rarytasy takie chociażby jak popularne na Litwie batoniki twarogowe w czekoladzie, czy tubki z ekologicznym musem owocowym dla pociech. Zielony Stragan to przedsięwzięcie rodzinne, spotkać tu możecie trzy pokolenia Cicheckich, ci ludzie znają się na dobrym jedzeniu, potrafią też dobrze doradzić.
Otwarte: wtorek – sobota
Stoisko numer: 23
Certyfikat: P 042 21