Jarzyniówka, to kulinarno-kulturalny kolektyw, wywodzący się z przekonania, że wegańskie jedzenie zmienia życie i świat na lepsze.
Tworzą go Agata, Asia i Sławek, którzy na BioBazarze gotują dla nas i dla Was, w każdą środę i sobotę. Nie wiemy jak to jest z Wami, ale nam uratowali niejeden poranek. Roślinne posiłki są bezdyskusyjnie pełne błonnika, witamin i białka, dlatego warto się w nich rozsmakować, choćby ze względów zdrowotnych.
Jest to firma – można by rzec – rodzinna, założona przez trójkę przyjaciół, których połączył wegański tryb życia oraz zamiłowanie do przyrządzania zdrowego i ekologicznego, prawdziwego jedzenia. W swoich przepisach Agata, Joanna i Sławek odwołują się do kuchni świata, bawiąc się przy tym fakturami, kolorami oraz odniesieniami do kuchni narodowych.
Swoim gotowaniem niezmiennie pokazują, że kuchnia roślinożercy nie ustępuje w swym zniuansowaniu smakowym kuchni mainstreamowej.
Co więcej, komponują swoje dania ze składników z certyfikatem ekologicznym zakupionych u biobazarowych wystawców, więc są one dobre zarówno dla ciała, ducha jak i naszej Planety.
W Jarzyniówce zjecie nie tylko różnorodne dania obiadowe, sycące, zdrowe śniadania i smakowite desery. Właściwie każde kolejne menu zawiera coś nowego, więc o nudzie na talerzu nie może być mowy.
Domowe pieczywo jak u… Jarzyniówki!
Możecie kupić w Jarzyniówce również domowe chleby z samopszy, orkiszu albo w wersji bez glutenu – gryczano-kukurydziano-jaglany chleb na zakwasie kukurydziano jaglanym.
Bochenki rozchodzą się szybko, ale zawsze można zamówić sobie własny, na wybrany dzień.
Potrzebujecie czegoś do pracy? A może nie macie czasu pichcić w domu?
Żaden problem – wybierzcie któryś, z jarzyniówkowych słoików – zupy i dania obiadowe, zdrowo zakręcone, w słoikach, które możecie oddać do ponownego użycia.
A jeżeli macie ochotę na najlepsze wegańskie falafele na Górnym Śląsku – sprawdzajcie menu – naprawdę warto!